28. lipnja 2020.

HAWORTHIA

Havorcije su prekrasni mali sukulenti s mesnatim listovima koji su često, ovisno o vrsti prikriveni izmjeničnim bijelim prugama i drugim znakovljem po kojemu ih razlikujemo. Lako ih je uzgajati slično kao i ostali sukulenti vole svijetlo (ali ne izravno!), redovno navodnjavanje ljeti te sušni period zimi. Izvorno potječu iz područja južne Afrike.

Uzgoj
Havorcije nisu komplicirane za održavanje i uzgoj, Kao kod svih sukulenata najbitnija im je dobra drenaža i umjereno navodnjavanje. Ove biljčice minijaturne su rastom pa ih možemo presaditi u male dekorativne teglice kao što su šalice za čaj. Moramo paziti da imaju mogućnost otjecanja viška vode. U prirodi ih često nalazimo u sjeni stijena gdje im iz pješčanog substrata vire samo vrhovi mesnatih listića. U kućnom uzgoju najbolje ih je smjestiti na istočnu ili zapadnu stranu. Svijetli listovi od bijele do žute boje znače da je biljka jako osvijetljena, dok tamnozelena zagasita boja znači da je biljka slabo osvijetljena. Kada havorcije selite iz stana u vrt pazite da to radite postepeno u nekoliko dana kako biljka ne bi dobila opekline po listovima.

Supstrat
Najbolje je koristiti mix zemlje za kaktuse. Dobro je radi drenaže pomiješati s perlitom ili akvarijskom krupnom pržinom.

Navodnjavanje i temperatura
U toplijim ljetnim mjesecima navodnjavamo biljku redovno kad primijetimo da se površinski dio substrata osušio. Zimi smanjujemo navodnjavanje na jednom mjesečno. Ne dozvolite da se voda skuplja u lisnim rozetama jer to može uzrokovati oboljenja biljke. Havorcije vole toplija ljeta i niže zimske temperature. Sve ispod 5C će uzrokovati smrt biljke. Zimi im je bitno da je prostorija u kojoj se nalaze dobro ventilirana.

Gnojenje i presadnja
Gnojiti u ljetnim mjesecima gnojivom za kaktuse. Zimi ne gnojiti. Presaditi ih kad korijen napuni teglicu i počne izlaziti iz nje. Presađivanje je najbolje obaviti u proljeće ili rano ljeto.

Havorcije varijeteti
Postoji više od 80 vrsta havorcija, a unutar njih još mnogo varijeteta.
Najpoznatije i najtraženije su:
Haworthia Cooperi
Haworhia fasciata (nekad je zovu zebra havorcija radi efektnih bijelih pruga)
H.margaritifera
H. bolussi
H. attenuata