27. svibnja 2020.

BILJKE MESOŽDERKE

Mesožderke su biljke s organima (modificiranim listovima) za hvatanje i probavu malenih životinja, najčešće kukaca. Razlog takve prilagodbe je što te biljke ne mogu isključivo procesom fotosinteze dobiti sve neophodne nutrijente (nitrite) s obzirom na to da su im prirodna staništa jako drenirana i isprana tla.

Najčešća dva tipa klopki:

Aktivna klopka – pomiče se i onesposobi plijen te ga razgradi probavnim sokovima i

Pasivna klopka – najčešće u obliku vrča u kojima je probavni sok koji razgradi kukca.

Razmnožavaju se na spolni, nespolni, a neke i na vegetativni način.

Budući da su karnivorne biljke specijalizirane, nemaju puno predstavnika u biljnom svijetu. Ove porodice imaju karnivorne predstavnike, a neke od poznatijih su iz porodice Sarraceniaceae, Nepenthaceae, Droseraceae i Lentibulariaceae.

U flori Hrvatske možemo naći 8 karnivornih biljaka svrstanih u četiri roda:

Rod Aldrovanda L. – vodene stupice, Aldrovanda vesiculosa L. – mjehurasta vodena stupica (vodena biljka živi u močvarama),

Rod Drosera L. – rosike (na tresetištima), Drosera anglica Huds, Drosera intermedia Hayne, Drosera rotundifolia L.,

Rod Pinguicula L. – tustice (močvarna mjesta i tresetišta), Pinguicula vulgaris L. – tustica kukcolovka) i

Rod Utricularia L. – mješinke (vodene biljke stajaćih voda), Utricularia minor L., Utricularia vulgaris L., Utricularia neglecta L.

Venerina muholovka (lat. Dionaea muscipula) je najpoznatija biljka mesožderka na svijetu. Pažnju privlači zbog svog atraktivnog modificiranog lista kojim lovi plijen i koji se na podražaj zatvara munjevitom brzinom.

U kućnom uzgoju preporučuje se ovu biljku prskati nekoliko puta dnevno te joj osigurati 5 mjeseci zime (držati je u hladnoj prostoriji i postupno smanjiti unos vode). Biljku je potrebno zalijevati isključivo kišnicom ili destiliranom vodom. Kad procvjeta (mora biti stara nekoliko godina) cvijet otkinuti kad naraste nekoliko centimetara kako bi biljka energiju usmjerila na vlastiti rast.

Nepenthes su biljke iz porodice vrčonoša, podrijetlom iz Afrike. Imaju modificiran list u obliku vrča u kojem su probavni sokovi kojima biljka probavlja svoj plijen. U uzgoju ne treba puniti vrčeve vodom niti biljku hraniti kukcima.

Saracenie (cjevolovke) vrlo su proždrljive te svojim finim listovima, mirisnim nektarom i atraktivnim bojama privlače kukce i nemilosrdno ih hvataju.

Drosera ili rosika može biti sitan ili srednji grm različitih oblika listova. Na listovima imaju ljepljiva ticala uglavnom crvene boje kojima love kukce.

Darlingtonia za probavu ne koristi enzime već vodu i proces bakterijskog truljenja kukca.

Zanimljivosti: Na Filipinima je pronađena velika biljka mesožderka koja može probaviti i malene sisavce kao što su miševi i zečevi. To je biljka iz roda Nepenthes, a njeni vrčevi bili su duži od 1 metra.