7. lipnja 2022.

Ginko - ljekovito drvo predivnog izgleda

Ginko biloba kao jedini preostali predstavnik porodice Ginkoaceae opstao još iz doba Mezozoika dobio je naziv ‘živući fosil’.

Iako je podrijetlom iz Kine, gdje ga sade uz hramove, u Europu je pristigao iz Japana u 18.stoljeću te je dobio zasluženo mjesto u vrtovima i parkovima Engleske i Francuske.

Spororastuće je listopadno drvo, a kroz godinu nas dariva prekrasnim prizorima jesenjeg lišća koje istovremeno i naglo otpada tvoreći žute tepihe na zemlji.

Ginko je dvodomna biljka što znači da ima muške i ženske cvjetove. Iz ženskih nastaje ljekoviti plod, čija ovojnica ima neugodan miris pa se u hortikulturi obično upotrebljuju muške biljke.

Listovi ginka jako su dekorativni sa zanimljivim zelenim lepezastim listovima tokom ljeta i zlatno žutima tijekom jeseni.

Radi svoje trajnosti, oblika i veličine izrazito je soliterno drvo koje se najbolje razvija ukoliko ima prostora za bujnu i razgranatu krošnju te je dugoročno namjenjen za velike vrtove. Budući da jako sporo raste te može živjeti i 1000 godina neko vrijeme ga možemo uzgajati u tegli i tek nakon par godina kada uhvati određenu visinu moramo ga prebaciti u vrt. Za uzgoj je ginkgo jako zahvalna biljka te je otporna na sve uvjete tla, onečišćenje, sušu i bolesti. Zanimljivo je da je Ginko biljka koja je preživjela nuklearni napad na Hiroshimu te požare koji su potom  uslijedili. Iz tog razloga ga Japanci sade kod svojih spomenika nuklearnoj katastrofi.

Inače, ginko možemo slobodno nazvati i drvetom zdravlja budući da ima ljekovito djelovanje na mnoge bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

Posebno je koristan za prokrvljenost mozga i povećanje njegove funkcionalnosti.

Od brojnih selekcioniranih kultivara ginka, možemo istaknuti njih nekoliko:
1. Ginko biloba "Autumn Gold" - izraženije jesenske žute boje lišća, kompaktnije i pravilnije piramidalne krošnje u mladosti , krošnja mu postaje nepravilnija, visine do 18 metara, širine krošnje do 10 m.
2. G. biloba "Fastigiata", G.biloba "Princeton Sentry"- gotovo stupasta habitusa, malo širi pri dnu krošnje, koristi se za vertikalne akcente, aleje, visine do 20-ak m, promjera maks. do 3 metra.
3. G. biloba "Tremonia" - kultivar piramidalne krošnje
4. G. biloba "Pendula" - obješenih, padajućih grana.