7. veljače 2023.

Izabrali smo najotporniju, najsigurniju, najmanje zahtjevnu biljku za početnike!

Iako ste prvo pomislili da se radi o Zamioculcas zamifoliia i/ili Sansevieria trif., ipak nisu te biljke. 😊 Predstavljamo vam „Cast iron plant“, iliti biljku izlivenu iz željeza, što bi bio izravan prijevod, a ustvari je naziv nastao na temelju jačine i izdržljivosti navedene biljke na različite uvjete interijera ili eksterijera te načine održavanja.

 Engleski naziv „Iron Plant“ dobar je otpis za otpornost ove biljke na razne uvjete i različite temperature.

Aspidistra elatior (lat.) pripada otpornijim vrstama sobnih biljaka koje podnose različite uvjete prostora u kojima se nalaze. Prema literaturi, biljka podnosi temperature od 5°C do 20 °C, iako iz našeg iskustva može podnijeti temperature od - 5°C do 40°C. Ali, slažemo se da bi idealna temperatura za kvalitetan uzgoj bila prosječna sobna temperatura 18-25°C.

Osim što je sobna biljka, aspidistru možete uočiti na našem moru kako neometano raste, uživajući u mediteranskoj klimi.

Biljka za svaki prostor? Može. Uspijeva najbolje na indirektnoj svjetlosti, ali odlično podnosi  polusjenu i sjenu te se može priviknuti na manja izlaganja direktnom suncu. Nije joj potrebna visoka vlaga zraka ni učestalo zalijevanje. Tijekom ljetnih mjeseci voli umjereno vlažnu zemlju te zimi zahtjeva rjeđe zalijevanje. Količina vode i učestalost zalijevanja ovisi o supstratu u kojem je posađena. Toplo preporučamo rahlu i prozračnu zemlju. Možete pomješati Zemlja za kaktuse 5 L - Van Egmond i Univerzalna zemlja 10 L- Van Egmond kako bi supstrat bio propusniji za vodu. Prilikom zalijevanja uvijek pripazite da se višak vode iz zemlje ne nakuplja na dnu ukrasne posude. Ako se zadržava, obavezno izlijte vodu te ostavite biljku da se prosuši prije vraćanja u ukrasnu teglicu.

Kako bi zadržala zdrave tamnozelene listove preporuča se zalijevanje tekućim gnojivom, Plantella gnojivo za ukrasno bilje, svakih 2-3 tjedana, a zimi možete preskočiti prihranu. Budući da pripada spororastućim vrstama presađivanje je potrebno vršiti svakih 3 godine u proljeće. Cvate od veljače do travnja, ljubičastim cvjetom na površini zemlje. Prilikom cvatnje ili tijekom vegetacijske sezone, biljku možete prskati organskim ojačivaćem biljaka, Bio Flor-om.

Upravo ju to čini odličnom biljkom za početnike željne uzgoja biljaka u vlastitim domovima te za vlasnike poslovnih prostora budući da se radi o izdržljivoj uredskoj biljci.

Sandra Bedran,
mag.ing.agr.