28. siječnja 2023.

Limun

Limun, možda najpoznatiji citrus, dolazi u formi stabla visine 70 centimetara s već formiranim plodovima. U teglici je promjera 22 centimetra.

Vanjska je i vazdazelena biljka koja treba velike količine direktne Sunčeve svjetlosti za pravilan rast i razvoj. Idealne su južna i zapadna strana svijeta.

Ne podnosi temperaturne minuse pa se u slučaju takvih uvjeta zimi treba unijeti u prostor koji se ne grije i u kojem ima velike količine prozorske svjetlosti.

Cvate cijele godine i zalijeva se ovisno o temperaturnim uvjetima. Ljeti to može biti i svaki dan. U pravilu kada se osuši gornji sloj zemlje. Dobrodošla je prihrana specijalizirana za citruse, pogotovo u proljeće i ljeti.

Svi tipovi dobro dreniranih tala su pogodni. Ako raste u tegli poželjno je da bude što veći volumen posude kako bi imao dovoljno mjesta za razoj korijena. U podnebljima s blagim zimama može se posaditi i direktno u tlo.

Limun je najljepši kada se u istom trenutku na njemu nalaze bijeli cvjetovi, nezreli zeleni plodovi i žuti zreli plodovi. Plodovi su jestivi, svježi i puni vitamina C. Idealni za limunade ili kao dodatak kolačima.