10. kolovoza 2022.

Opuntia ficus-indica

Opuncija (lat. Opuntia ficus-indica) odlična je vanjska biljka zanimljivih plodova, koji su uz to i jestivi. Nakon što smo ju prvi put nabavili za prodaju u Đardinu, odvažili smo se probati i plodove ove neobične biljke te smo njihove zrele plodove kupili u obližnjem dućanu (nismo mogli pričekati da plodovi naših biljaka sazre za konzumaciju 😛 )

Opuncija je višegodišnja grmolika biljka iz porodice Cactaceae. Može narasti do 3 metra visine, ali kroz duži period vremena, ovisno o uvjetima u kojima se nalazi (uvijek smo ljubomorni na mediteransku klimu gdje sve brže i bolje uspijeva nego kod nas u Zagrebu). Sastavljena je od plosnatih članaka prekrivenih velikim bodljama te gotovo nevidljivim iglicama, koje znaju iritirati kožu ukoliko se slučajno na njih nabodete. Zato preporučamo debele vrtne rukavice ukoliko biljku presađujete ili samo premještate s jedne pozicije na drugu.


Naveli smo Vam jedinu manu koju ima, to su te male iglice. No sve to možemo zanemariti zbog njenog prekrasnog neobičnog oblika te jednostavnog uzgoja i njege. Naravno, biljka mora stvoriti cvijet prije formiranja ploda, zbog čega ovu biljku volimo još više. Opuncija može formirati cvijetove koji su veći od članka na kojem se isti nalazi. Boja je intenzivno žuta, dugotrajna, te u promjeru cvijet može doseći 7-8 cm. Nakon cvatnje pojavljuje se plod koji nama dosta liči na izduženu smokvu s bodljama, unutrašnjost izgleda kao plod marakuje, odakle i potječe ime indijska smokva?

Kako bi i vi uzgojili vlastite plodove indijske smokve pratite sljedeće upute:

Prvo, nabavite debele i sigurne rukavice kako bi mogli funkcionirati s opuncijom.

Nakon što se kupili opuncije, provjerite u kojoj je fazi. Ako je u cvjetanju, nikako je nemojte presađivati, ali ako nije, bilo bi idealno vrijeme za novu zemlju i svježu prihranu. Obavili ste prvi pregled i presađivanje pa je vrijeme za poziciju idealnu za Vašu novu biljčicu. Odaberite sunčani prozor ili balkon, terasu ili vrt, s puno direktne svjetlosti, okrenute prema jugu ili zapadu. Nakon što ste je smjestili, možete obaviti prvo zalijevanje s jako malo vode, tek toliko da smočite površinski sloj zemlje. Tijekom ljeta pratite koliko se brzo isušuje zemlja te sukladno tome zalijevajte biljku odstajalom vodom sobne temperature. Nikako nemojte zalijevati biljke tijekom vrućeg dana s vodom iz slavine koja ima nisku temperaturu kako ne bi šokirali biljku. Najbolje je zaliti rano ujutro ili navečer. Pripazite i na količinu vode koju koristiti budući da je ljeto vruće i suša je, vrijeme je da racionalno trošimo vodu.

Kaktusi su pravi stediše vode  te ih je uvijek bolje ostaviti malo suhe nego prezaliti.

Svaki put kad zalijevate slobodno ubacite malo tekuće prihrane za kaktuse kako bi plodovi što brže napredovali.