10. svibnja 2022.

Projekt: Modularni urbani vrtovi

MODUS X ĐARDIN

Zašto je urbano vrtlarstvo postalo svjetski fenomen?! Vjerujemo da je to odgovor na urbano betonsko okruženje, potrebu održivog življenja i oplemenjivanja životnog prostora. Promjena svijesti te usavršavanje znanja o uzgoju biljaka omogućili su inovativne načine za uzgoj hrane na neočekivanim mjestima. Prazna zemljišta na urbanim područjima, neiskorišteni krovovi, pa čak i minijaturni balkoni, mogu se pretvoriti u modularne zelene oaze.

Proces uzgoja hrane na urbanim područjima njeguje mentalitet „povratka korijenima“, društveni proces koji nastoji zajednice učiniti održivima, zdravijima te smanjiti ugljični otisak u gradovima. Uz jednostavniji pristup zdravijoj, svježoj hrani, stanovnici gradova mogu se snažnije pouzdati u lokalno uzgojene proizvode, povećati svijest o zdravlju i uopće unaprijediti stil života.

Modus pronalazi inspiraciju u prirodi i nalazi rješenje u filozofiji francuske kuće Bacsac koja njeguje ideju održivosti i nudi praktična rješenja u ozelenjavanju urbanih privatnih i javnih prostora od najmanjih balkona do najvećih projekata krajobraza. Fleksibilne posude izrađene od 100% reciklirajućeg materijala koji je otporan na visoke i niske temperature (od -30°C do +70°C), iznimno snažan ali propustan kako bi omogućio odvodnju viška vode i disanje zemlje koje je potrebno za razvoj uravnoteženog korijenovog sustava biljke.

Đardin od samih početaka poslovanja svojim klijentima ciljano nudi reciklirane proizvode i one koji su stvoreni putem održivih izvora energije kako bi na taj način dali svoj doprinos u očuvanju Zemlje i održivom gospodarenju resursima. U ovom projektu fokus je na ozelenjavanju urbane sredine kroz uređenje malih dvorišnih vrtova, bakona i javnih površina jestivim i ukrasnim biljem. Većina korištenog bilja ciljano dolazi iz hrvatskih opg-ova kako bi se ohrabrila domaća proizvodnja, ali i smanjila emisija CO2 kao posljedica transporta.

Velika je potreba i izazov dovesti prirodu u grad na praktičan i prihvatljiv način. Zapravo, naš cilj je potaknuti društvo na ozelenjavanje urbanog područja i stvaranja izravnog kontakta sa biljnim svijetom koji djeluje blagotvorno na naš um i tijelo.

Modus i Đardin su se udružili kako bi doprinijeli takvom procesu osvještavanja te će kroz ovaj Projekt pokazati da svatko može uživati na otvorenom i stvoriti svoj zeleni kutak, čak i na jako malim gradskim površinama. Za aktivnije posjetitelje Projekta pripremili smo i materijale za sadnju te će se ovom prilikom moći dodatno educirati i saditi biljke sa našim agronomima kako bi kasnije mogli stečena znanja i ideje primjenili na vlastitom vrtu.