15. srpnja 2021.

SALIX INTEGRA 'FLAMINGO'

Salix integra (eng. Dappled Willow, Variegated Willow) je vanjska ukrasna biljka prepoznatljiva po šarolikoj krošnji nježnih nijansi zelene, bijele i ružičaste boje.

Zemlje iz kojih potječe Salix integra su Kina i Japan.

Izgled Salix integre

Mlade grančice ove japanke vrbe intenzivne su crvene boje koja kasnije blijede. Salix je listopadna vrsta formirana kao stabalce visine 120 cm ili grm.

U rano proljeće formira nove listove zeleno bijelih nijansa s primjesom ružičaste boje. Krošnja ovog stabalca djeluje kao da je u cvatu kroz proljeće i ljeto.

Ova biljka, zbog svog dugog stabla popularno zvana Flamingo, može narasti do 1,5-2 m u visinu, te krošnja može doseći promjer od 1-2 m.

Uzgoj i održavanje Salix integre

Salix je odlično stabalce za male balkone i terase zbog atraktivnih boja te zauzima malo prostora ukoliko ga držite u tegli. Uzgojem u tegli ograničavate njihovu brzinu rasta tako da ne morate brinuti kako će za par mjeseci prekriti terasu. Preporuča se redovito godišnje orezivanje krošnje zimi kako bi zadržali pravilnu formu stabalca.

Osim što Salix možete uzgajati na terasama i/ili balkonima, uzgoj je moguć i na dvorištu, sadnjom direktno u zemlju gdje biljka može maksimalno izrasti.

Supstrat za uzgoj japanske vrbe trebao bi biti dobro dreniran, kiselo do neutralno. Prihrana se vrši u proljeće kako bi se potaknuo rast novih mladica tekućim gnojivom za vanjske biljke.

Ovisno o tome kako uzgajate svoj Salix, zalijevanje se vrši 1-2 puta tjedno ukoliko se nalazi u teglici, a jednom tjedno ako je posađen direktno u zemlju.

Ovisno o meteorološkim uvjetima, prilagodite njegu i brigu na način da udvostručite (ili čak utrostručite) zalijevanje tijekom visokih temperature tijekom ljeta te preko zime smanjite zalijevanje na jednom u mjesec dana. Mlade sadnice japanske vrbe potrebno je zaštiti od mraza tokom zime i proljeća odgovarajućim tkaninama.